Kurulumdan Önce Yem Analizi

İlk blog yazımı yem üzerine yapacağım, Şubat ayında kuracağım 25 galon (94 litre) tankım için canlı arayışına girdim, aklımda profesyonel olarak bakabileceğim bazı balık türleri vardı ithal süslü goldfish türleri gibi ama hem hacmin ilerde yetersiz geleceği ve sağlıklı bir nitrifikasyon olacağını düşünmediğim için daha küçük türlere yönelme kararı aldım poecilia sphenops (molly fish) gibi canlı doğum özelliğine sahip sınıfına göre biraz büyük kaçan bir balık beslemeyi düşünüyorum. Ve elimde bulunan bazı yemlerin besleyeceğim türlere uygun olup olmadığı konusun da araştırma yaptım elinde 10 çeşit sera ve tetra markalı yem var büyük ihtimal besleyeceğim poecillia sphenops için uygun olup olmadığını söylemeden önce analize geçelim
İlk yemimiz:
1. Sera Pond Color Sticks: Yem havuz balıkları yani koiler için hazırlanmış, temel yapısını karbonhidrat oluşturuyor ve büyük yapıda ki türler için öneriliyor zaten yemin yapısı oldukça iri. Yani yavruları kesinlikle vermeyeceğiz bu yemi damızlıklara ara öğün olarak vermeyi düşünüyorum, yani temel besinimiz bu yem olmayacak. Adından da anlayacağımız üzere bu yem renklendirici özelliğe sahip, bu bizi aldatıp yavrulara renklendirmesi için verebiliriz düşüncesine kaptırmasın, renklendirici yemlerin temel özelliği balıkta var olan renk pigmentlerini harekete geçirmesidir, yani yemi verdiğimiz de balığın tamamen renkleneceği sihrine inanmalıyız. Yemin içeriğine baktığımız da: buğday unu, balık unu, mısır nişastası, krill (%4), bira mayası, balık yağı, buğday tohumu, gammarus, mannoz oligosakkaridler (%0,4), ısırgan otu, alfalfa, bitkiler, yeşil kabuklu midye unu, maydanoz, deniz yosunu, kırmızı biber, spirulina, ıspanak, havuç, sarımsak olduğunu görüyoruz oldukça sağlıklı ama karbonhidratı yüksek bir yem yani bu yemi çoğunlukla carnivora (etçil) beslenen canlılarla vermek yanlış bir seçim olacaktır diye düşünüyorum. Onun için sadece ara öğünlere karıştıracağım.

2. Sera Pond Granulat: İlk tanıttığım yemle belirleyici farkı renklendirici özelliğe sahip olmaması, lakin bazı farklar da var color stickse göre daha küçük balıklar için hazırlanmış bir yem yani içinin fazla karbonhidratla şişirildiğini düşünmüyorum yemin sazansıgiller ailesinin büyülü canlısı goldfish (japon balığı) için hazırlanmış ana besin olarak karşımıza çıkıyor yani besleyeceğimiz türe yan yem olarak verebiliriz çeşitlilikten zarar gelmez.
3. Sera Mix Royal
Sera goldfish ve koi sersinin en muazzam yemi olduğunu söyleyebilirim yemin kutusunu açmadan önce sıradan pul yemlerden sanmıştım, ama içinde ki çeşitliliği muazzam. Tek yem kutusu içinde sizi 6 çeşit yem bekliyor, 5-6mm boyutlarında granül yem, 3mm boyutlarında sticks yem orta boy gammarus kurusu ve 3 farklı renk ve bileşende pul yem. Bu yemin zengin ve dengeli bir içeriği var, karbonhidrat yine temel taş olarak karşımıza çıkıyor ama proteinde unutulmamış, gammarus kuruları her balığın iştahla yediği bir yem, gammarusları kesinlikle her gün vereceğim balıkların iskelet yapısını güçlendiren ve protein ihtiyaçlarını fazlasıyla gideren bir besin, diğer kalan 5 çeşit yemi de dip balıklarına ve salyangozlara vermeyi düşünüyorum. Tankın asıl sahiplerine tabi ki ara sıra verilecek.
4.Sera Bettagran
Tamamen protein ağırlıklı betta balıklarının beslenmesi için hazırlanmış temel bir yem, çok kullanma taraftarı değilim iç parazite sebep olabilir ayrıca suyu kirleten bir yem olduğunu düşünüyorum. Bunu sadece ben mi düşünüyorum bilmiyorum ama betta için hazırlanan yemlerin çoğu kötü ve bettaların beğenmediği yemler, 2 sene halfmoon deneyimim olmuştu ve asla sera ve tetranın betta yemlerini yediremedim sera discus ve kan kurdunu seviyordu. Onun için bu yemi belki kullanmam.
5. Tetra Pro Vegatable
İsmi aldatıcı bir yem çünkü protein oranı elimde bulunan tüm yemlerden fazla, yem yeşil yapıda ortası koyu yeşil dışı açık yeşil ortada ki yeşilin spirulina olduğu söyleniyor, içindekiler; Balık ve balık ürünleri, bitkisel protein ekstraktı, tahıllar, maya, deniz yosunu (spirulina), yağlar, yumuşak ve kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, şeker, bitkisel orjinli ürünler, lesitin, sitrik asit, karnitin, doğal renklendirici ve koruyucular var yani hem bitkisel hem de protein ağırlıklı bir yem olduğunu görüyoruz, beslemeyi düşündüğüm balıklar için gayet uygun bir yapıda ve temel yem olarak kullanılabilir. Ana öğünde kesinlikle bu yemi kullanacağım.

Yem analizi sonucu çıkarttığım sonuç: Yeni yemlerin alınması gerekiyor, en az 3 ana öğün yeminin olması gerektiğini düşünüyorum. Ara öğünler için birkaç çeşit yeme ihtiyacım var.
Elimde ki yemlerin analitik bileşen analizini bir kağıda bu şekilde hazırladım;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/139869/111120171743001.jpg[/IMG]

Pazartesi Büyük Kurulum Başlıyor

20.11.2017 Tarihinde 130-150 litrelik bir tank kurulumuna başlıyorum önce ki yem analizi yazımda molly fish beslemeyi düşündüğümü söylemiştim, Ama araştırmalar beni kaplan barbların hareketli dünyasına çekti oldukça hırçın ve saldırgan olan bu balıkl...

Kurulumdan Önce Yem Analizi

İlk blog yazımı yem üzerine yapacağım, Şubat ayında kuracağım 25 galon (94 litre) tankım için canlı arayışına girdim, aklımda profesyonel olarak bakabileceğim bazı balık türleri vardı ithal süslü goldfish türleri gibi ama hem hacmin ilerde yetersiz g...